Külső antenna

Az általunk forgalmazott mobil eszközök beépített antennával és külső antenna csatlakozóval rendelkeznek. Amennyiben a beépített antennával nem megfelelő a jelszint, tehát a letöltési sebesség nem elég gyors, akkor érdemes egy külső antennát megrendelnie tőlünk. Ehhez két dolgot kell tudni: milyen antennát szeretne és milyen csatlakozóval.

Az antennák típusai:
– beltéri (nem irányított), más néven botantenna: ezt egyszerűen csak rá kell csavarni az eszköz hátuljára és ez jellemzően az eszköz tartozéka
– kültéri (irányított), panel vagy yagi: ezt kültérbe kell felszerelni, jellemzően egy körkeresztmetszetű tartószerkezetere (meglévő antenna rúd, erkély korlát, stb), és irányba állítani; figyelem, a kültéri antenna beltérben nem működik!

Kültéri antenna beállítása:
– az eszköz adminisztrációs felületén megtalálható egy mért érték a jelszintről (RSSI)
– úgy kell beállítani az antennát, hogy ez az érték minél nagyobb legyen
– a mért érték mínusz szám, tehát a -60 nagyobb, mint a -70
– az antennák látószöge általában 20-30 fok, tehát így kell irányba állítani

Tapasztalataink:
– nem mindig a legközelebbi bázisállomás lesz a legjobb vétel
– nem mindig a legjobb jelszintű vétel lesz a legjobb sebesség
– előfordulhat, hogy kültéri (irányított) antennával rosszabbak lesznek a mért értékek, mint egy beltéri (szórt) vétellel

Az antenna csatlakozók típusai:
– FME (bepattintós): USB modem és Mifi router
– RP-SMA (rácsavarós): Mobil router

Az antennák és az eszközök 2 antenna csatlakozóval rendelkeznek (ún. MIMO). Mind a két csatlakozót be kell kötni, a csatlakozók felcserélhetők.

Tehát válassza ki az antenna típusát, csatlakozóját, és rendelje meg tőlünk. Elpostázzuk Önnek az antennát. Kipróbálja, teszteli, használja. Ha nem lett jobb, mint volt, akkor két héten belül nyugodtan visszaküldheti nekünk.

Saját mérési eredmény antenna nélkül:

Kültéri panel antennával: