Adatkártya leírás

Most akkor felfedjük, hogy mit fed le a 4G!

Hasznos tippek, tudnivalók arról, hogy pontosan mit jelent a mobil internet lefedettsége és miként hozhatod ki belőle a legtöbbet.

2G, 3G, 4G, EDGE, HSPA, HSDPA, LTE, és még folytathatnám a sort, de nem akarlak benneteket véglegesen elijeszteni. A lényeg, hogy ezek a rövidítések a mobilhálózat különböző technológiáit jelölik és mind arra szolgálnak, hogy te a telefonoddal, táblagépeddel, számítógépeddel a lehető legtöbb helyen a lehető leggyorsabb mobilinternetet használhasd.

A szolgáltatók az elmúlt években, hónapokban azon dolgoztak, hogy az ország egyre nagyobb területén legyen elérhető a mobilnet. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy az oly sokat emlegetett mobilinternetet a technológia három generációja (2G, 3G, 4G) egységesen, egymáshoz kapcsolódva teszi elérhetővé és érdemes tisztában lenni vele, hogy mitől függ a területek lefedettsége, illetve a különböző helyeken elérhető sávszélesség.

2-es, 3-as, 4-es fokozat

A szolgáltatók mobilnet hálózata egy élő, folyamatosan változó, de főleg bővülő rendszer, aminek a működését rengeteg tényező befolyásolja. Ha szeretnéd tudni, hogy azokon a területeken, ahol te laksz, iskolába jársz, vagy dolgozol, milyen sebességű mobil internet érhető el, akkor nézd meg az oldal alján lévő, interaktív, kereshető térképünket, amelyen akár utca-házszám szinten csekkolhatod, hogy egy-egy címen milyen mobil internet érhető el.

A 2G az ország szinte teljes területén elérhető mobilnet, ami olyan alapdolgokhoz elegendő, mint a levelek küldése és fogadása, vagy weboldalak meglátogatása. A telefonodon a kijelző felső részén legtöbbször egy „E” betű jelzi, ha éppen ezt a hálózatot használod. A következő lépés a 3G, ami már videók nézésére, alkalmazások, zenék gyors letöltésére is simán elegendő és a mobilon a „3G” felirat jelöli.

A harmadik és leggyorsabb elérhető technológia a 4G, vagy más néven LTE névre hallgat, ezért van az, hogy készüléktől függően, ez a két jel látható a telefon kijelzőjén, ha ilyen hálózatot használsz. Ez már könnyedén felveszi a versenyt az otthon használt vezetékes neted sebességével, ezzel a HD felbontású képek, videók letöltése sem probléma, nagyméretű fájlokat is könnyen letölthetsz, de a legjobban akkor látszik, hogy mennyire gyors, amikor egy méretesebb játékot húzol le valamelyik szoftverboltból.

Kültér, beltér

Ahogy korábban már említettem, a mobilinternet-hálózatot nem egy állandó, statikus valamiként kell elképzelni, hanem egy olyan rendszerként, ami a külső tényezőktől is függ. Mielőtt ezekre rátérünk, nézzük azokat a körülményeket, amin nem nagyon lehet változtatni, vagyis azt, hogy kültéren, vagy beltéren szeretnéd elérni a hálózatunkat.

Ha a szabadban vagy, vagy egy autóban ülsz, azaz nem vesz körbe egy épület a falaival, az azokban található szerkezettel, akkor a mobilod minden probléma nélkül „lát rá” az adótornyokra, vagyis ilyenkor nagyobb sebesség érhető el. Ha egy lakásban, házban, vagy egyéb épületben tartózkodsz, akkor a jelerősség alacsonyabb lehet, de ez mindig az adott helyszíntől, területtől függ – ezért a térképen a kültéri és beltéri lefedettséget külön-külön tudod ellenőrizni.

A fentieken kívül még egy csomó dologtól függhet, hogy éppen milyen jelet látsz a telefonodon és ha ezekkel tisztában vagy, akkor te is jobban megértheted a hálózatok működését. A jelerősség függ az adótornyoktól való távolságtól, a domborzati viszonyoktól, a hegyes-völgyes, vagy sík terepek váltakozásától, az időjárástól és attól is, hogy egyszerre, ugyanabban a körzetben hányan lógnak a hálózaton és használják azt.

A hozzávalók

A térképen te magad is láthatod, hogy egyre nagyobb területeken érhető el a 4G, így nézzük meg azt is, hogy mire van szükséged, ha élveznéd a szédületes sebességét. Az első feltétel egy 4G-képes mobil beszerzése, ami nem lesz nehéz, mert a kínálatunkban egyre több ilyen, akár olcsóbb modellt találsz, lásd a webáruházunkat. A másik hozzávaló a megfelelő előfizetés, amihez különböző méretű csomagokat ajánlunk attól függően, hogy mennyit neteznél.

Ennyit a 4G lefedettséggel kapcsolatban és így a bejegyzés végén engedjetek meg egy kis plusz ismeretterjesztést. A magyar mobilhálózatok lefedettsége, minősége, az általuk nyújtott sávszélesség és sebesség kiemelkedőnek számít nemzetközi szinten is. Sem Európában, sem az USA-ban nincs ennyire fejlett, az adott országot ekkora százalékban lefedett mobilinternet-hálózat, amivel az ember csak akkor szembesül, ha esetleg külföldre utazik. Szintén egyedülálló, hogy a szolgáltatók 4G hálózat fejlesztése rendkívül gyorsan zajlik, és azt hiszem, joggal örülhetünk, hogy mindennek a részesei vagyunk.

Mi az a mobil internet?

Számunkra az a legfontosabb, hogy ti, azaz az előfizetők a lehető legjobb minőségű és leggyorsabb hálózatot használhassátok teljes megelégedéssel. Éppen ezért egy átfogó fejlesztést indítottunk el, aminek az eredménye az a modern hálózat, amit jelenleg is használtok.

Milyen technológia támogatja a mobil internet?

A hálózatfejlesztés egy szünet nélküli feladat, hiszen a technológia folyamatosan fejlődik, mi pedig azon vagyunk, hogy az új vívmányokat felhasználjuk. Éppen ezért a mobil internet mindig az éppen elérhető legmodernebb megoldásokra épül: az induláskor ez a HSPA+ technológia volt, most pedig a 4G, vagy más néven az LTE egyre nagyobb lefedettségén dolgozunk. A jövőben ugyanez a forgatókönyv érvényesül, vagyis megállás nélkül teszteljük az új technológiákat, hogy minél előbb alkalmazhassuk azokat.

Milyen előnyökkel jár és milyen gyors a mobil internet?

A mobil internet egyre nagyobb sebességet biztosít nektek, de folyamatosan javul a lefedettség (főleg a beltéri), és ezzel együtt az internetezési élmény is. Az előző pontban található szabványok nem csak arról szólnak, hogy folyamatosan nő a le- és feltöltési sebesség, hanem azokról az új megoldásokról is, amelyekkel a korábbiaknál jóval hatékonyabban tudjuk mindezt elérhetővé tenni szerte az országban. A sávszélesség mindig attól függ, hogy az adott területen milyen technológiájú hálózat érhető el, így annak az elméleti maximális sebességét kell figyelembe venni.

Mit jelent az elméleti sebesség?

A mobilhálózatokat úgy képzeljétek el, mint egy élő, lélegző, állandó változásban lévő élőlényt. Működését, pillanatnyi állapotát egyszerre több tényező is befolyásolhatja, ezért ez tökéletesen igaz az elérhető sebességre is. Az elméleti (maximális) sebesség (az LTE esetében 150/50 Mbps) azt az értéket jelöli, ami akkor érhető el, ha minden körülmény optimális, vagyis a hálózat terheltsége, a használt készülék és a te földrajzi helyzeted ezt mind lehetővé teszi.

Milyen eszközzel vehetem igénybe a mobil internet?

A mobil internet használatának egyik legfontosabb feltétele, hogy olyan eszközzel rendelkezz, amit támogatja a villámgyors hálózatot. Cégünknél elég sok 4G-s telefont és egyéb kütyüt teszteltünk már, így ha választanai szeretnél, nézz szét közöttük. Ha régebbi telefonod, modemed van, akkor természetesen az is tökéletesen együtt fog működni a mobil internet, de ha sebességet szeretnél váltani, akkor irány a 4G!

A nagyobb sávszélesség több adatot is fogyaszt?

Egy kis patakon legfeljebb egy lélekvesztőn tudsz lecsorogni, egy hatalmas folyamon azonban már egy luxus jachttal is utazhatsz. Talán ez a hasonlat képes érzékeltetni legjobban a különbséget a régi és a modern hálózatok között. Mivel egészen más (sokkal jobb) felhasználói élményben lesz részetek, ezért gyakrabban és új típusú tevékenységekre fogjátok használni a mobil internet. Ilyen pl. a nagyfelbontású videók megtekintése, a felhő alapú alkalmazások használata, vagy az online zenehallgatás. Mindez valóban több adattal is jár, éppen ezért jelentősen megnöveltük a mobil internet csomagok havidíjba épített adatforgalmi keretét, amit kiegészítő csomagokkal, extra adatjegyekkel tovább bővíthettek.

Mi az a lefedettség?

Ez a szó azt jelenti, hogy a mobil internet pontosan mely, földrajzilag is meghatározható területeken elérhető. Ennek ellenőrzéséhez van nekünk egy kereshető, zoomolható térképünk a lap alján, amivel utca, házszám szinten kikeresheted, hogy mely terület lefedettségére vagy kíváncsi. A színkódos térképen megtudhatod, hogy a környezetedben a mobil internet milyen sávszélességben érhető el és azt mire fogod tudni használni.

Milyen típusai vannak a lefedettségnek?

Itt azt is láthatjátok, hogy a kapcsolat típusát három színnel jelöltük, annak megfelelően, hogy 2G, 3G, vagy 4G érhető el az adott területen. Az elsőt már csak elvétve találod meg, arra azonban még mindig alkalmas, hogy a net alap funkcióit használd vele. A 3G az evolúció következő lépcsőfoka, viszont már kompromisszumok nélküli élményt ad nezetés közben. Végül ott a 4G: ez nyújtja a jelenleg legnagyobb sebességet, ami az internet összes, akár adatigényes képességeit (HD videók, képek, streaming, zenehallgatás, játék, stb.) is elérhetővé teszi számodra.

Mi a különbség a kültéri és a beltéri lefedettség között?

A térkép magyarázatból adódik ez a kérdés, hiszen erre a két körülményre külön is rákereshetsz. Erre azért van szükség, mert a mobil internet hálózata eltérő sebességet adhat, ha a szabadban vagy egy épületben tartózkodsz. Ha belegondolsz, ez teljesen logikus is: kültéren a jelek kevésbé ütköznek akadályokba (bár ez is előfordul), egy betonból készült, 10 emeletes ház földszintjén azonban a szerkezet csökkentheti a jelerősséget. Másképp fogalmazva: ugyanazon a területen a kültéren és beltéren mérhető le- és feltöltési sebesség eltér, és jól tippeltek, ha azt gondoljátok, hogy a beltérben elérhető sebesség lesz a kisebb.

Mi befolyásolhatja a mobil internet sebességét?

Erre a kérdésre a korábbi pontok már részben választ adnak, de nézzük őket sorjában. Ma már az összes előfizető a hálózat által biztosított, és az adott területen elérhető maximális sebességet használhatja, de van pár körülmény, ami ezt befolyásolja. Függ attól, hogy milyen típusú a lefedettség (2G, 3G, 4G, ugye), hogy egy zárt térben neteznél éppen, vagy a szabad ég alatt, vagy éppen milyen szerkezetű épületben vagy. Ezen kívül az sem mindegy, milyen messze van az adótorony, az adott területen hány ember használja még rajtad kívül a hálózatot (erre jó példa egy nyári fesztivál), milyen az időjárás, és mennyire változatos, erdős, hegyes-dombos terepen jársz.

(Vagyis egy Grand Canyon aljában tartott, 100 ezer embert befogadó fesztiválon szakadó esőben lehet, hogy nem lesz tökéletes a vétel, bár ebben az esetben a szolgáltató egészen biztosan kihelyez pár ideiglenes adótornyot.)

Mit tehetsz TE a még jobb lefedettségért?

Egyrészt légy tisztában a fentiekkel, mert akkor bizonyos esetekben már tudod, hogy mi befolyásolhatja a lefedettséget. Házon belül például érdemes WiFi routerbe helyezni a SIM kártyát, és azt arra a pontra tenni, ahol a legjobb a vétel – ezt pár sebességteszttel gyorsan lemérheted. Ezt még megtoldhatod egy külső antenna csatlakoztatásával, amit az ilyen eszközök mind támogatnak. Végül a legtriviálisabb megoldás, hogy válts 4G-s mobilra (ha még nem tetted volna meg), hiszen a kínálatunkban már rengeteg ilyen modellt fogsz találni.

Otthonra is választhatok mobil internet?

A mobil internet könnyedén kiválthatja az otthoni vezetékes internetet, és képesek egy teljes család adatéhségét is kielégíteni.

Milyen mobil internet képes készülékek közül választhatok?

Ha felkeresed a fent menüben lévő áruházunkat, akkor rákereshetsz a mobilokra, táblagépekre, és a modemekre is. Már több 4G-s mobilt teszteltünk, nézz rá ezekre is, hátha kapsz egy kis segítséget a választásban.

Mi fér bele 1 gigabájtba? Mely alkalmazások a legnagyobb étvágyúak? Adatügyi eligazítás következik!

Az előfizetői csomagok nagy része tartalmaz kifejezetten netezésre felhasználható adatcsomagokat. A szolgáltatók telefonra telepíthető app-jával a nap minden percében ellenőrizheted, hogy mennyi van még meg belőle, de érdemes azt is tudni, hogy bizonyos mobilos felhasználási módok mennyi adatot fogyasztanak. Ha ezt tudod, akkor sokkal jobban be tudod osztani a havi kereted és nem érhet nagy meglepetés.

Mennyi az annyi?

Elsőként tisztázzuk a mértékegységeket, ártani nem árthat. Ha van adatcsomagod, az nagy eséllyel GB-ban (gigabájt) van megadva, de az is könnyen elképzelhető, hogy MB-ban (megabájt). A történések nyomon követéséhez jó tudni, hogy 1 GB=1024 megabájt, és azt már csak a rend kedvéért is érdemes leszögezni, hogy 1 MB=1024 kilobájt (kB).

Ez azért fontos, hogy tudd hova tenni a poszt későbbi részében érkező, a különböző tevékenységekhez kapcsolódó adatmennyiségeket. Ezek jellemzően olyan dolgok lesznek, amit nagy eséllyel te is csinálsz, ha mobil van a kezedben. Elektronikus levelek küldése, fogadása, chatelés, videóhívások bonyolítása, netes videók (pl. YouTube) megnézése, fotók megosztása, alkalmazások letöltése, zene hallgatása (pl. Deezer), stb.

Általános, mindenkire érvényes szabályt nem fogok tudni nektek adni, mivel minden nagyban függ a konkrét szokásoktól. Azt azonban fontos észben tartanotok, hogy az egy hónapra szóló adatcsomag nem csak a letöltéseket, hanem a feltöltéseket is tartalmazza, ezért ha ipari mennyiségű fotót töltesz fel Facebookra, vagy valamilyen fotótárra szinkronizálod a képeidet, akkor ez az adat is része a rendelkezésedre álló csomagnak.

Aki a kicsit nem becsüli…

Kezdjük a kisebb, 100-200-500 megabájtos csomagokkal, hiszen ezeket sem szabad lebecsülni, mert akár ennyi is elég ahhoz, hogy alap dolgokat elvégezz a neten. 100 megabájt elég arra, hogy kb. tíz órán át használd a Vibert, vagy a WhatsAppot, hogy pár órán át netezz a böngészővel, de belefér több száz e-mail letöltése (nagyméretű mellékletek nélkül), sőt, négy-öt YouTube videó megnézése is. A lényeg, hogy ennyiből is meg lehet élni, egyedül a masszív videózások, a hosszan tartó, stream alapú zenehallgatás nem fog beleférni.

Ugorjunk is fel az 1 GB-ra, már csak azért is, mert ebben már több éves tapasztalattal rendelkezek magam is. Elég masszívan használom a mobilnetet, így tudom, hogy ebbe a videók korlátlan letöltésén kívül szinte minden belefér. Gond nélkül letöltöm a 10-30 megabájtos appokat, netezek, csetelek, használom a közösségi alkalmazásokat, és rendszerint hó végére még marad is valamennyi.

Ha az a feletti szekciót nézzük, akkor a lehetőségek hirtelen kibővülnek. 5 gigánál már több órányi videózás, 40-50 óra videóhívás, legalább ugyanennyi zenei stream vár rátok, vagyis tényleg nagyon kell munkálkodni azon, hogy egy hónap alatt elfogyjon a keret.

Légy gondos adatgazda

És ha már itt tartunk: szerencsére elmúltak azok az idők, amikor túlforgalmazás esetén pluszban fizetnünk kellett. Ma már ilyen nincs, helyette két forgatókönyv lép életbe, ha túlszaladsz a havi kereteden: vagy belassul a kapcsolatod a következő fordulópontig, vagy bizonyos csomagok esetében lekapcsol a net. Persze mindkét esetben van lehetőséged extra adatjegyeket vásárolni, vagy egy WiFi mellett kihúzni valahogy a következő hónapig.

A fentiekkel kapcsolatban tartsátok észben, hogy a forgalmazott adatok mennyisége függhet az adott videó, zeneszám minőségétől, tömörítettségétől, felbontásától, az e-mailekben megtalálható mellékletek méretétől, ezért érdemes használni a szolgáltatók által adott appot, hogy mindig képben legyetek, mennyi az annyi.

Mobilszolgáltatás lefedettségi térkép

Kék szolgáltató 4G lefedettség
Magenta szolgáltató 4G lefedettség
Magenta szolgáltató 4G+ lefedettség
Piros szolgáltató 4G lefedettség

Gyorsinfó
 • internet 2 éves szerződéssel: legalább féléves fizetéssel áfamentes számlával
 • feltöltőkártyás voip telefon hűségnyilatkozat nélkül: legalább féléves feltöltéssel áfamentes számlával
 • mobil hang: mindhárom szolgáltatótól 40 féle csomag, féláron
 • mobil adat hűségnyilatkozat nélkül: vezetékes internet sebességgel és árral, legalább féléves fizetéssel áfamentes számlával
 • tévé 2 éves szerződéssel: legalább féléves fizetéssel áfamentes számlával
 • bármilyen csomag ajánlat legalább 2 szolgáltatással már havi fizetéssel is áfamentes számlával
 • elektronikus számlázás és kapcsolattartás
Gyorsrendelés
 • név, cím, e-mail cím, megrendelt szolgáltatás, kiegészítő szolgáltatások tartalommal
 • küldjön egy normál díjas sms-t erre a számra: 06-20-802-2230

Számlázás módja

 • Féléves vagy éves fizetési rendszeresség esetén magánszemélyek és alanyi adómentes üzleti partnereink alanyi adómentességet élveznek (áfa nélkül számlázunk), ez esetben az oldalon feltűntetett árak érvényesek!
 • Ha havi vagy negyedéves fizetést választ, illetve Ön áfa alany üzleti partnerünk, akkor áfával növelt számlát bocsátunk ki, ez esetben az oldalon feltűntetett árak nettó árak.
 • Mobil hang és adatszolgáltatásra ez csak akkor érvényes, ha azt közvetlenül mi számlázzuk Önnek (pl. adatkártya), nem pedig valamelyik mobilszolgáltató.
 • Mikrohullámú internet szolgáltatásunknál tudunk adni alanyi adómentes fizetést havi és negyedéves fizetés mellé is, de csak 2 éves szerződéssel.
 • Cégünknél alapesetben az elektronikus kapcsolattartási és számlázási módot alkalmazzuk, ami azt jelenti, hogy mindent e-mail-en küldünk meg Önnek, és Ön elektronikusan egyenlítik ki a díjbekérőket és a számlákat. Ha Ön számlanyomtatást és postázást vagy az elektronikus fizetési módtól eltérő (pl. sárga csekkes) fizetést szeretne, kérjük jelezze ezt az ügyfélkapuban. Fizetési feltételek.

Ha kérdése van...

... keresse munkatársainkat vagy kérjen visszahívást!

Megrendelés menete

 • A szolgáltatás megrendeléséhez kérjük regisztráljon és /vagy lépjen be az ügyfélkapuba.
 • Ezután kérjük töltse fel a szerződéskötéshez szükséges dokumentumokat: (érvényes) személyi igazolvány mindkét oldalának másolata, kitakarva a fényképet, lakcímkártya első oldalának másolata, illetve cég esetén a fentieken felül még cégbírósági végzés, aláírás minta és készfizető kezességvállalási nyilatkozat másolat.
 • Ha ezekkel készen van, akkor az ügyfélkapu menüiben - vagy kapcsolat / üzenetek menüben - rendelje meg a kívánt szolgáltatást.
 • Díjbekérőt fogunk küldeni e-mail-en, ami alapján kérjük átutalással fizessen, hivatkozva a díjbekérő számára, vagy bankkártyával is fizethet. Az összeg beérkezése után számlát küldünk e-mail-en és aktiváljuk a szolgáltatást.