Hogyan kapcsolódik össze a tárhely a domain névvel

Úgy tapasztaltuk, hogy ez a kérdés igen nagy kavarodást szokott okozni, ezért készítettünk egy tényfeltáró cikket erről. Megnézzük, hogy milyen szereplők vannak, illetve kinek mi a szerepe pontosan.

Domain regisztrátor

Az ő feladata nyilvántartani, hogy melyik domain kié, illetve melyik domain név szerver (DNS) fogja majd a domain zónában lévő adatokat kezelni.

Eredmény: extracom.hu = Extranet Kft (+ az összes szükséges cégadat és kapcsolattartó) = 212.92.23.151 (ez a dns szerver címe)

DNS szolgáltató

Az ő feladata 2 db dns szerver üzemeltetése, ahol megtalálható a domain zóna fájlja, ami tárolja a domain rekordokat. Az elsődleges szerver tárolja a zónát, a másodlagos pedig időnként lemásolja, hogyha az elsődleges szerver nem elérhető, akkor se legyen szolgáltatás kimaradás.

Eredmény: extracom.hu és az összes zóna rekord mutatója, pl. mail.extracom.hu melyik szerverre mutasson.

Tárhely szolgáltató

Az ő feladata a honlaphoz szükséges tartalom (fájlok és adatbázisok) tárolása és publikálása, illetve az ezek feltöltéséhez szükséges (ftp és phpmyadmin) programok biztosítása.

Eredmény: ha beírom a böngészőbe, hogy extracom.hu, akkor látni fogom a honlapot emészthető formában.

Levelezés szolgáltató

Az ő feladata a domain-hez tartozó e-mail címek tárhelyének a biztosítása.

Eredmény: ha bármilyen eszközömről megnézem a levelezésemet, akkor látni fogom azt visszamenőlegesen is. Ha bármelyik eszközöm megsérül, akkor másik eszközről is meg fogom tudni nézni, hiszen az adatok a szerveren vannak.

Mit adunk mi

Egy távközlési szolgáltató a fenti szolgáltatások mindegyikét nyújthatja, vagy külön-külön bármelyiket. Cégünk domain regisztrátori feladatot nem lát el, viszont kapcsolatban vagyunk több regisztrátorral is, így tudunk többszáz féle domain végződést regisztrálni. A többi szolgáltatásunknál hasonlóan járunk el, valamit önállóan végezzük, valamit üzleti partnerek bevonásával, így egy helyen, egy kézből tudjuk Önnek összes szolgáltatást átadni.