Bázisállomásaink fejlesztése

Szeretnénk Önt most beavatni egy kis titokba, hogy jobban belásson a kulisszák mögé, és lássa, hogy mit is csinál egy internet szolgáltató azért, hogy Ön mindig a legkorszerűbb megoldással jusson hozzá a napi internet betevő falathoz.

A mikrohullámú internet szolgáltatás iparágban a fejlesztés soha nem áll meg. Amikor 2003-ban elkezdtük a szolgáltatásunkat, az elsők között voltunk, akik a korszerűbb és gyorsabb adatátvitelt jelentő 5 GHz-es frekvencia tartományban szolgáltattunk. Az akkori első csomagunk a mai mércével mérve nevetséges 128 kbit/s sebességű volt. Az akkori szabvány (802.11a) az elméleti 54 Mbit/s sebességet hirdette, ami a valóságban a harmadát, kb. 20 Mbit/s sebességet tudott nyújtani. Ezt persze bázisállomások közötti összeköttetésre, összesítve kell elképzelni.

Azóta a szabvány továbbfejlődött, ma már a 802.11n-t használjuk minden bázisunkon. Ennek elméleti határa 300 Mbit/s sebesség, a valóságban szintén a harmada, kb. 100 Mbit/s produkálható. Mivel a jelenlegi legnagyobb csomagunk 20 Mbit/s sebességű, ezért az ügyfél oldali eszközök azonnali cseréjére nem volt még égető szükség, azonban ezek fejlesztését folyamatosan végezzük. Előfizetőink kb. fele már a korszerűbb szabvány szerinti eszközt használja.

Ezekkel az eszközökkel már tudunk adni nagyobb, akár 30-40-50 Mbit/s-s sebességű csomagokat is, aminek bevezetésére terveink szerint hamarosan sor kerül.

A fejlesztés azonban nem áll meg, mert a szabvány is fejlődik. Nemrég óta elérhetők a legújabb, 802.11ac szabványú eszközök, melyeknek beszerzését cégünk folyamatosan végzi. Fejlesztéseinkkor először a gerinchálózati eszközeinket cseréljük ki, utána a bázisállomásaink szektorsugárzóit kiszolgáló berendezések jönnek, majd az ügyfél oldali eszközök következnek az igényelt sávszélesség függvényében.

Az eszközök cseréjével természetesen Önnek egyáltalán nem kell foglalkozni, ha olyan csomagot választ nálunk, amihez korszerűbb berendezés kell, akkor azt mi automatikusan és térítésmentesen cseréljük. Ha megmarad a régi csomagjánál, mert az Ön igényeit az is bőven kiszolgálja, akkor maradhat az eszköz is, azt csak meghibásodás esetén cseréljük.

Továbbra sem kívánunk beszállni a papíron meghirdetett és ügyfeleink végpontján soha el nem érhető sebesség versenybe a szolgáltatók között a piacon két ok miatt. Az egyik, hogy semmi értelmét nem látjuk olyan nagy sebességű csomagok kialakításának, amit előfizetőink nem veszek igénybe úgysem, mert nem tudják mire használni. A mostani csomagunkkal egy másfél órás film letöltése 6,5 perc. Ez alatt az idő alatt az ember pont elkészíti a filmhez szükséges pattogatott kukoricát és üdítőket. Akkor miért is kell gyorsabb? Azért, hogy 6 perc helyett 3 perc alatt töltődjön le a film?

A másik ok a piaci korrektség. Hirdessünk meg mi is olyan csomagokat, mit amit a mobil internet reklámokban látunk, hogy 150 Mbit/s, ami egy bázisállomás oldali, cellánkénti összesített érték, amiből jobb esetben megmarad a harmada, de inkább csak a hatoda, mire Önhöz ér? Jó! Akkor itt a legújabb csomagunk a legújabb szabvány szerint: 867 Mbit/s! Tetszik kérni? Jó. Ja, de kisbetűvel beleírjuk a szerződésbe mi is, hogy garantált letöltési sebesség 0 kbit/s, azaz nulla. Semennyi. Tehát ha éppen nem működik, a szolgáltató akkor is szerződés szerin teljesít. Vicc. Illetve inkább szomorú és inkorrekt.

Szóval mi akkor most tudunk adni Önnek 20 Mbit/s-ot, viszont az stabilan. Tetszik kérni?