5,1 megabit másodpercenként az internet átlagsebessége a bolygónkon

Egy amerikai kutatócég legfrissebb negyedéves jelentése szerint tovább nőtt az internet átlagsebessége a világban. Magyarországon is javul a tendencia, idehaza már 10,7 megabit az átlagsebesség.

Tavalyhoz képest éves szinten 14 százalékot gyorsult az internetelérés átlagsebessége globálisan. Mindez átlagosan már 5,1 megabitet jelent másodpercenként, amivel kb. 3/4 óra egy teljes film letöltési ideje. Emellett érdekes és fontos adat, hogy a hozzáférések 65 százaléka már meghaladja a 4 megabites per másodperces sávszélességet.

Az első helyen továbbra is Dél-Korea áll. A távol-keleti országban az elérések átlagsebessége 20,5 megabit/mp-es, ugyanakkor ez az érték az előző időszakokhoz mérten csökkent. Éves szinten 19, az előző negyedévhez képest pedig 11 százalékos a visszaesés.

A dobogó második és harmadik fokán két skandináv állam, Svédország ás Norvégia végzett. Előbbi országban 17,4 megabites, utóbbiban pedig 16,4 megabites az átlagos sávszélesség, ami 23 és 44 százalékos előrelépést jelent az előző évhez képest.

Hazánk relatíve jó pozícióban, a 26. helyen szerepel a maga 10,7 megabites eredményével, ami 8 százalékos előrelépést jelent 2014 hasonló időszakához mérten. A környező országok közül Románia végzett a legelőkelőbb helyen. Dél-keleti szomszédunk 12,8 megabittel a 12. helyet kaparintotta meg. A többi határos ország listája: Ausztria a 23., Szlovákia a 25., Ukrajna a 31., Szlovénia a 35., Szerbia pedig a 44. helyen szerepel.

A negyedévente elkészülő jelentésben a világ 193 országát rangsorolják internetelterjedtség, sávszélesség, illetve sebezhetőség szempontjából, ugyanakkor a jelenlegi kimutatásban csak 108 országot vizsgált. Az eredmények azon cég kimutatásai alapján készülnek, mely világ internetforgalmának átlagosan 20-30 százalékát bonyolítja le a szerverein 72 ország 650 városában.

Ha szeretne otthonába vagy irodájába a világ átlagsebességénél hatszor gyorsabb és a magyarországi átlagsebességnél háromszor gyorsabb internetet, mindezt 4 kávé áráért havonta, akkor nézze meg csomagajánlatunkat!

Forrás: Akamai Technologies, HWSW